Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

  🐶 Minden, ami kutya 🐶

  Rossz hangulatunk miatt nyalogatják a kutyák a szájukat

  /
  /

  Újabb kutatás igazolja, hogy a kutyáknak rendkívül magas az érzelmi intelligenciája. Az állatok ugyanis képesek felmérni az ember arckifejezése alapján az érzelmeit.

  A kutyák igen gyakran nyalogatják saját szájukat, orrukat és pofájukat, a szakértőknek pedig számtalan magyarázata van a viselkedésre. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a szájnyalogatás egyfajta stresszoldó, mások szerint az izgatottság jele. Az sem lehetetlen viszont, hogy az állatok így akarják tudomásunkra hozni, hogy mire van szükségük.

  A Sao Paulo-i Egyetem új vizsgálata alapján ugyanakkor egészen más áll a magatartás hátterében.

  Az új tanulmány szerint a kutyák azért nyalogatják az arcukat, mert így reagálnak az ember negatív érzelmeket közvetítő arckifejezésére.

  Az elemzés során a szakértők 17 kutyával kísérleteztek. A kutatók olyan hang- és videofelvételeket mutattak az élőlényeknek, melyek pozitív és negatív érzéseket ábrázoltak. Az állatok előtt egyszerre két képernyő volt, az egyiken egy boldog vagy mérges kutya, míg a másikon egy ember arca tűnt fel.

  A kutatók arra jutottak, hogy a dühös emberi arc látványa kétszer nagyobb valószínűséggel váltott ki szájnyalogatást, mind a boldog arcoké. Natalia Albuquerquea tanulmány vezető szerzője szerint az eredmények azt mutatják, hogy az állatok így válaszolnak a negatív érzelmek észlelésére.

  Az, hogy az ember legjobb barátjának érzelmi intelligenciája igen magas, régóta ismert tény. Az új vizsgálat azonban azt mutatja, hogy sokkal intimebb kapcsolat lehet a kutyák és emberek között, mint eddig hittük. A szakértők úgy vélik, hogy a szájnyalogató magatartás az állatok háziasítása során fejlődött ki.

  Az arccal történő kommunikáció sok élőlénynél meghatározó szerepet tölt be a szociális megismerésben, így a pozitív és negatív vonások felismerése kulcsfontosságú. A kutyák számára, melyek az emberekkel közösen élnek, az érzelmek észlelése különösen jelentős lehet.

   

  Mi a véleményed erről?
  Megosztom:
  Loading spinner

  Ajánló:

  This div height required for enabling the sticky sidebar
  x